Cultuur

A. Stadhuis

Het unieke nieuwe stadhuis van gemeente Zaanstad kenmerkt zich door een reeks losse uitvergrote ‘Zaanse huizen’. Architect Sjoerd Soeters heeft zich laten inspireren door de Zaanse ontwerptraditie en wereldberoemde gebouwen. Naast het stadhuis bevindt zich station Zaandam. Vanaf hier is Amsterdam Centraal binnen 12 minuten te bereiken.

 

 

B. Intel Hotel Zaandam

Dit hotel met de 70 gestapelde Zaanse huisjes is het meest spraakmakende gebouw van de Zaanstreek. Het is besproken in alle internationale architectuurbladen. Er zijn vijf verschillende Zaanse geveltjes – en het beroemde door Monet geschilderde ‘Blauwe Huis’ – is er ook in verwerkt

 

C. Gedempte Gracht

De pas weer open gegraven Gedempte Gracht vormt het hart van de binnenstad van Zaandam. Hier zitten de grote winkelketens zoals Hema, Primark, V&D en MediaMarkt. Maar ook de grote Pathe bioscoop, terrasjes en verrassende speciaalzaken!

 

 

 

D. Westzijde

De klassieke herenhuizen en de oude platanen maken de Westzijde tot een aangename straat. Hier vind je talloze speciaal- en familiezaken voor meer exclusief winkelen. Aan deze straat vind je ook de bekende Bullekerk en kun je in Het Tolhuys genieten van een hapje en een drankje aan de Zaan.

 

 

 

E. De Dam

De historische Dam in Zaandam is met de vele terrasjes rondom het standbeeld van Czaar Peter de Grote de plek voor een hapje en een drankje. Ook in de avonduren is dit sfeervolle plein gezellig druk en zijn er veel uitgaansmogelijkheden.

 

 

 

F. Tsaar Peter Huisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. In dit kleine huisje logeerde de boomlange Russische tsaar Peter de Grote toen hij in 1697 het vak van scheepstimmerman kwam leren op de beroemde Zaanse scheepswerven.

 

Monet Route

Toen Claude Monet in 1871 in de Zaanstreek verbleef, schilderde hij maar liefst 25 schilderijen van de omgeving. Op de schilderachtige plekken waar Monet een schilderij maakte, zijn tegels met QR codes te vinden. Kijk voor de route en het boekje op: www.monetinzaandam.nl