Wie ben je:

Mijn naam is Christa van Doesburg. Ik woon in Wormer en werk 4 dagen per week bij een aromahuis in Zaandam. Ik woon samen met mijn partner Peter en onze zoon Kick.

Bij wie heb je les:

Sinds 2012 maak ik kleding onder begeleiding van Nathalie Prins- van Duin van Tanade. Dit is het tweede opeenvolgende jaar dat ik mee doe aan de Fashion Challenge.

Inspiratie:

Het idee voor deze Fashion Challenge begon met walvisvaart. De walvisvaart is geen oud ambacht maar de beschuitbakkerij wel. In de plaatsen Wormer en Jisp, ontstond aan het begin van de zeventiende eeuw door de groei van onder andere de walvisvaart een groot productiecentrum van scheepsbeschuit.

Scheepsbeschuit, ook wel tweebak, werd als proviand meegenomen op de walvisvaart. Het is een dubbelgebakken harde deegkoek van tarwe- of roggemeel zonder gist, die lange tijd bewaard kon worden. In 2017 werd de beschuitstoren in Wormer in ere hersteld als herdenking aan die tijd. Om tweebak uit te beelden heb ik met jute touw en henneptouw ‘scheepsbeschuit geweven.

Duurzaamheid:

Duurzaamheid is een van de speerpunten in deze Fashion Challenge: welke stof gebruik ik en hoe maak ik het zo duurzaam mogelijk. Op zolder heb ik een mand met allerlei stoffen, oude gordijnen en kaasdoek. Van een oud gordijn heb ik de rok gemaakt, het shirt en de kousen zijn van kaasdoek. De boorden van het shirt heb ik eveneens met jute touw gebreid.